De Ontdekking van Flevoland

Vanaf begin 2023 maken we tijdens de derde zondag van de maand tijd voor De Ontdekking van Flevoland. Deze expedities zijn ook uitermate geschikt om te ondernemen met een groep familie, vrienden, of collega’s. Een eventuele datum en bestemming zijn in overleg te bepalen.

Tijdens de maandelijkse expedities langs en door de geschiedenis van Flevoland gaan we iedere keer op ontdekking naar iets anders en zijn afstand (5 à 6 km) en wandeltempo ondergeschikt aan de beleving onderweg. We variëren met de bestemmingen, gidsen en ervaringen. De enige die er iedere keer bij zal zijn is Geert van Wandelen in Flevoland. Regelmatig zullen er andere (IVN-) gidsen meelopen, daarbij kun je denken aan een vogelgids (Peter), een bomengids (Jaco) en een paddenstoelen of een kruidengids. Soms combineren we de wandeling met een vaartocht en incidenteel steken we de brug naar het ‘oude’ land over. Ga eens mee op expeditie en laat je verrassen tijdens De Ontdekking van Flevoland.

Programma van de Ontdekking van Flevoland voor 2023
Onderstaand programma is onder voorbehoud van nu nog onvoorziene omstandigheden. Ongeveer twee weken voor de wandeling sturen we iedereen op de mailinglijst een mail met alle definitieve info over de wandeling. Kun je zolang niet wachten dan mag je natuurlijk ook meteen ‘aanmonsteren’ voor de gewenste expedities, de ervaring leert namelijk dat de animo groot is.

Zondag 21 mei verkennen we de geschiedenis van de Westerheide vanuit het Geologisch Museum in Laren.
Zondag 18 juni trotseren we in gedachten de woeste baren van de voormalige Zuiderzee en gaan we Schokland herontdekken.
Zondag 16 juli struinen we door het bos en de geschiedenis van Roggebotstaete. Is het een bos, een landgoed, een oude boomkwekerij of alle drie?
Zondag 20 augustus gaan we (onder voorbehoud) wandelvaren door het Harderbos en over het Veluwemeer (met een authentiek skûtsje). Het alternatief is een verkenningstocht langs het strand en de Kwelbeek in Almere Haven.
Zondag 17 september treden we in de voetsporen van Plinius de Oudere. Deze Romeinse officier kwam naar het ‘Flevo Lacus’ en zag… tja, wat zou hij gezien hebben?
Zondag 15 oktober snuiven we de geur van de herfst op in het Waterloopbos (of het nabij gelegen Voorsterbos). Een bos dat bekend staat om zijn paddenstoelenrijkdom en klaterende waterwerken.
Zondag 19 november trekken we door de mistflarden en het uitgebloeide onkruid van het Knar- of het Reve Abbertbos en gaan we eens kijken en luisteren hoe het najaar voelt.
Zondag 17 december ontdekken we het Hollandse Hout en aan de andere kant van de dijk het Oostvaardersveld. We stuitten op een scheepswrak, begluren allerlei vogels en luister, TOET! De postboot vaart bijna de haven binnen…

Heb je zelf leuke en inspirerende ideeën voor een expeditie die aansluit bij de Ontdekking van Flevoland, laat het ons weten. En wie weet staat jouw idee volgend jaar wel op de planning.

Aanmeldformulier


Let op, na aanmelding ontvang je een Tikkie of een betaalverzoek. Je aanmelding is pas na betaling definitief.

Kosten: De kosten zijn € 15,00 per persoon. Dat is inclusief een consumptie onderweg, maar exclusief eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld entree of een veerboot. Als er bijkomende kosten zijn wordt dat vooraf duidelijk gecommuniceerd. Deelname is geheel vrijblijvend en je hoeft nergens lid van te worden of te zijn.

Annuleren en restitutie: Tot zeven dagen voor vertrek kun je kostenloos annuleren, daarna alleen als je een goede reden hebt (te beoordelen door Geert) waarbij minder goed weer geen goede reden is. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een boot worden in alle gevallen alleen terugbetaald als we een vervangend expeditielid kunnen vinden.

Voor wie: Iedereen ouder dan 12 jaar is welkom, jongeren tot 16 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. De wandelingen/paden die we volgen zijn niet geschikt voor mensen die niet zelfstandig of zonder hulpmiddelen uit de voeten kunnen.

Wanneer: Iedere derde zondag van de maand.

Hoe laat: We vertrekken om 10.00 uur, als hiervan wordt afgeweken wordt dat duidelijk aangegeven in de voorafgaande mail met informatie.

Waar: Elke maand wandelen starten we vanaf een andere locatie. Na aanmelding ontvang je een mail met de exacte startlocatie en de bereikbaarheid daarvan.

Groepsgrootte: Ongeveer 18 deelnemers. Als dat anders is a.g.v. externe beperkingen zoals de grootte van de boot wordt dat vooraf duidelijk aangegeven.

Toiletgelegenheid: Onderweg zijn er geen toiletgelegenheden.

Honden: Honden zijn tijdens onze wandelingen niet toegestaan.